Bitcoin – referát

Zajímavá práce na téma Bitcoin, kterou nám na zaslala na Studijni-svet.cz studentka bubu.

U_libeňského_zámku,_gymnázium
commons.wikimedia.org – CC-BY-SA-3.0 – Isokivi

Bitcoin

Bitcoin byl založen osobou v roce 2008, která vystupolava pod pseudonymem Satoshi Nakamoto.  Tento pán vytvořil Bitcoin tak , aby on sám a ani nikdo jiný nemohl a neměl přístup k jeho administraci. Bitcoin je založen na deflaci. Už od samého začátku je totiž známe a je pevně danné konečné množství BTC, které bude možno vytěžit. Toto se dá změnit pouze jakým si ztracením sítě –ztratit cold storage- přístupové kody. O tom rozhoduji mineři. Zkratka bitcoinu je BTC.

Těžení: provádí se přes procesor, ne však nutně to musí být procesor jako kompoment počítače. Samotný proces miningu probíhá tak, že minig stroje náhodně zkouší různé kombinace čísel a písmen dohromady. Pokud stroj najde správnou kombinaci, která odpovídá správným podmínkám, dostává jako odměnu BTC. Systém byl nastaven aby zhruba každých 10 minut uvolňoval jeden blok s BTC. Díky tomu, že se mění celý výpočetní výkon systemu, mění se i rychlostjakou se bloky uvolňují, tudíž místo 10-ti minut to může být třeba  v průměru 5. V systému je také zabudovaný určityý faktor obtížnosti, kterému se říká „diff“. Diff se stará o to, jak je obtížné najít jeden blok s odměnou- mění podmínky pro spravný kod- kombinaci. Změna diff nastávávždy po vytěžení 2016 bloků. Tomu odpovídaji zhruba dva týdny.

 

Posílání BTC: Po vytěžení, miner zařadído systému všechny transakce, které byly zadány od vytěžení posledního bloku. Za transakce se může platit, ale nakonec si uživatel stejně vybírá, zda nějaký poplatek vůbec platit bude. Samozřejmě, že placené tranakce jsou pro minery lukrativnější a proto jsou také často upřednostňovány. Mineří mají totiž pravomoc vybrat si, zda zahrane transakce bez poplatků nebo ne. V současnosti to ale dělají. Spolu se snižující se výškouodměny se bude zvyšovat poptávkyminerů po poplatcích, protože budou musetnějak kompenzovatztráty na odměnách a za čas se poplatky stanou jejich hlavním,až jediným přísunem BTC

Bitcoin je první decentralizovaná digitální online měna. Jsou to digitální měna, která se dá posílát díky internetu. Vznik této mněny je datován k roku 2008, avšak slavnější se stala až v roce 2013, kdy se o ní začalo mluvit daleko více.

Jak takový bitcoin vůbec funguje. Je zcela veřejný, tudíž každý může vědět o jakém koliv přesunu počtu bitcoinu z „peněženky do peněženky“. Jediné co je skryté veřejnosti, jsou vlastníci daných peněženek. Kdokoliv, si může založit anonymně  jakýkoliv počet peněženek. Tím se vastně stáváte nedohledatelným. Ostatní uživatelé vědí, že proběhla transakce mezi dvěmi peněženkami, vědí třeba i za co ale majitelé peněženek nezjistí. Více o peněženkách zde.[i]

Příklad: Jakub si chce koupit počítač od Lucie. Dohodnou se, že se vyrovnají v Bitcoinech. Jakub převede ze své peněženky 1 BTC  na peněženku, kterou mu Lucie dá. Tato transakce bude zaevidována zde: blockchain.info  (jako všechny transakce, které se uskuteční přes Bitcoin měnu). Lucie i Jakub tak budou mít potvrzení, že se transakce uskutečnila a následně  Lucie dá Jakubovi svůj počítač. Ostatní uživatelé vidí, že proběhl obchod za 1 BTC, ale nevidí, mezi kým byl uskutečněn.

Oproti jiným mněnám je bitcoin výhodnější, protože se s ním můžeme platit po celém světě a žádne banky ani niných finančních zřizovatelů. Platbu akorát schvalují takzvaní mineři, kteří z toho sice mají poplatek ale opravdu minimální. Jedná se o poplatek ve výši  0,00005BTC. Což je asi 75 haléřů. Další výhodou je rychlost. Zpracování jedné platby se pohybuje řádově v minutách, což je rozhodně rychlejší, než platby bank, kterým převody trvají déle jak 24 hodin.

Bitcoiny se nedají nijak kopírovat ani padělat či jinak uměle množit, protože každý jeden BTC je unikatní a neexistuje druhý stejný. Systém, přes který jdou všchny tyto transakce, kontroluje, každy BTC, který je poslaný.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo#t=50

 

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

http://bitblog.cz/?p=126

Domů

https://bitcoin.org/en/

 


[i] http://bitblog.cz/?p=126


Další podobné články na webu:

error: Content is protected !!