Jak to bude letos s maturitami a prázdninami?

Koronavirus 11. 3. 2020 způsobil uzavření škol, studium se tak přesunulo ze školních lavic domů k samostudiu. Jak to ovlivní maturity a letní prázdniny?

Momentálně zatím nebyla schválena výsledná podoba letošních maturit, nicméně ministr školství Plaga na tiskové konferenci 23.3. oznámil, že počítá s vyřazením slohových prací jak v českém, tak i v cizím jazyce. Didaktické testy by měly být z důvodu zrychlení vyhodnocovány přímo na školách místo standardního centrálního opravování CERMATem. Termín by měl být nejdříve 21 dnů po otevření škol, které je zatím plánováno na polovinu května a upraví se dle závěrů ministerstva zdravotnictví. Maturity by se tak podle odhadů měli konat v první polovině června.

Se zkracováním letních prázdnin ministerstvo školství určitě nepočítá. V případě, že by se aktuální situaci pandemie nepodařilo vyřešit a školy se tak otevřely až v červnu, maturity by se mohly řešit průměrem na vysvědčení. Jedná se však pouze o krizový plán, který navíc nebyl schválen, proto určitě není vhodné počítat s odložením maturit, přestože některé titulky deníků působí na první pohled jinak. Už teď je zde první kritika návrhu například k opravování testů ve školách. Doufejme, že návrh úprav letošních maturit na tom bude lépe, než například 2 předložené návrhy úpravy maturity z matematiky. Zde přes sliby ministra totiž po půl roce stále není jasné, zda bude odložena, zrušena, nebo zachována v současné podobě.

 

UPDATE:

Návrh zákona byl schválen v uvedené podobě výše. Maturity budou nejdříve 21 dnů po otevření škol bez slohových prací. V případě uzavření škol i 1.6. 2020, maturitní vysvědčení bude na základě předchozích vysvědčení.


Další podobné články na webu:

error: Content is protected !!