Vyplatí se novému řidiči autokamera?

Máte řidičák, brzy pořídíte auto a podle pojišťoven budete nejrizikovější řidič na silnici. Má tak smysl pořídit kameru do auta a případně se tak usvědčit z vlastní chyby?

Právě proto, že u nejasných okolností budou ostatní poukazovat na vás, se vyplatí autokamera, která prokáže, jak k nehodě opravdu došlo. Dříve nebo později budete účastníkem jedné z nich, nejspíš bez následků na zdraví, ale vždy s finančními důsledky, je důležité, kdo ji zaplatí, dostane pokutu a malus  pojišťovny. Jen proto, že mladí řidiči jsou z hlediska statistiky nezodpovědní, neznamená to, že právě vy patříte mezi ně.

Přitom na čelní sklo stačí pověsit jakoukoli autokameru, levnou, drahou, dárek, použitou, cokoli s paměťovou kartou bez ohledu na velikost, díky záznamu ve smyčce budete mít vždy k dispozici posledních několik minut. Výběr může být na základě recenze kamery do auta stejně jako první výhodná nabídka na bazaru, ve chvíli, kdy všichni budou stát proti vám, se vyplatí mít po ruce skutečný důkaz. Soud, policie i pojišťovna ho uvítá, jen nepatří na sociální sítě, kde bez svolení aktérů videa nemůžeme jejich aktivitu zveřejnit bez rozmazání tváří, případně SPZ.

Jestli své auto budete mít na ulici, lepší modely nabízí parkovací režim, který zaznamená pohyb kolem auta, ale všechny, i ty nejlevnější, spouští záznam při nárazu, podle nastavené citlivosti už i na parkovišti. Některé mají doplňkové funkce jako upozornění na vybočení z jídního pruhu, na srážku, únavu řidiče a další. Časté je GPS, které je vhodné zkontrolovat před použitím videa, jestli sutečná rychlost odpovídá danému úseku silnice, stejně tak na audiozáznam, kde se může objevit nechtěný komentář řidiče.

Autokamera je podceňovaným prvkem výbavy, který patří do každého auta, bez ohlednu na naši snahu, vždy se najde situace, kdy nebudeme moci zabránit nehodě. Můžeme ale podstatně zvýšit svou šanci na dobrý výsledek, když se prokáže, kdo ji opravdu zavinil. A pokud jsme to byli my, nikdo nás nemůže přinutit k vydání videozáznamu, se kterým se nechceme chlubit.


Další podobné články na webu:

error: Content is protected !!