Jak objevit svůj profesní směr a podle čeho se rozhodnout?

Nástupem na vysokou školu jste udělali první krok ve svém profesním životě. Ten druhý – přijít na to, čím se chcete živit, co vás bude bavit a naplňovat – vás možná teprve čeká.

Samozřejmě jste si vybírali střední i vysokou školu v oboru, kterému se chcete v budoucnu věnovat, i přesto však konkrétních pracovních pozic existují stovky a tisíce a vybrat tu správnou vás možná ovlivní na několik příštích let. Nebo jste už teď zjistili, že jste se rozhodli nesprávně? Poradíme vám, co dělat i v tomto případě.

 

Využijte nabídku univerzity

Není nic neobvyklého a ani špatného v průběhu studií zjistit, že jste se možná vydali špatným směrem. Nebo nevědět vůbec, jak naložit se svojí pracovní budoucností a tak nějak tápat. Naštěstí vám může pomoci i samotná vysoká škola, kterou studujete.

Většina univerzit nabízí podpůrný program pro své studenty, který je připravuje na profesní život. Čerpejte informace z nástěnek, seminářů i klubů univerzit a získáte spoustu užitečných informací, které byste jen tak někde nesehnali. Můžete získávat informace a dovednosti z oboru, který právě studujete, ale také trénovat takzvané přenositelné dovednosti, které lze využít v jakékoliv oblasti pracovního života. Patří do nich schopnost efektivní komunikace, dobrý time management, týmová spolupráce nebo i práce v zátěži a pod stresem. Přesně tyto dovednosti se vám budou hodit v jakékoliv pracovní pozici i u nejrůznějších zaměstnavatelů.

Možná také zjistíte, že nejste ten pravý nebo pravá pro výkon klasického zaměstnání a že spíše láká založení vlastního podnikání a práce na vlastní pěst.

 

Praxe vám stejně nejvíce napoví

Při studiu na vysoké škole mnoho studentů využívá poměrně velký dostatek času k získávání zkušeností z praxe. Vyzkoušet můžete nejrůznější brigády nebo poloviční (v případě, že vám to časové možnosti a studijní povinnosti dovolí také hlavní) pracovní poměry.

Je známo, že právě samotná praxe vám nejvíce prozradí, zda se pro daný obor hodíte nebo jestli vás baví a naplňuje. Zkoušet tedy můžete během těchto několika let i více oborů, profesí a pozic tak, abyste zjistili, co je pro vás nejlepší. Nebojte se zabrouzdat do úplně neznámých vod a vyzkoušejte například některou z juniorských pozic. Možná zjistíte, že vás láká zcela odlišný obor. Pokud k tomuto zjištění navíc dojdete dostatečně brzy, můžete změnit studijní obor v závislosti na vašem rozhodnutí.

Je v pořádku, pokud při hledání profesního zaměření tápete a máte pocit, že vás vlastně nebaví vůbec nic. Nasměrovat by vás také mohl zkušený personalista nebo kariérní poradce.

 

Co když jsem se rozhodl/a špatně?

Právě jste zjistili, že jste se při vybírání vysoké školy tak trochu minuli, ale zároveň už jste moc daleko, abyste svůj obor měnili? Nebo máte jakýkoliv jiný důvod pro dokončení již započatého studia, ale láká vás odlišný obor? Nezoufejte, i v takovém případě existují poměrně snadná řešení.

Současný pracovní trh nijak výrazně nelpí na dosaženém vzdělání a dodržení vystudovaného oboru i v pracovním životě. Pokud máte dostatek chuti a zápalu, můžete se realizovat v naprosto odlišném oboru, než který jste vystudovali. Samozřejmě v omezeném slova smyslu: například chirurga nebo právníka bez patřičného vzdělání asi vykonávat nemůžete, že?

Jestli vám to však dostatečná odbornost nebo titul umožní, můžete se pomocí sebevzdělání dostat i profesi, která by vás dříve nenapadla. Nejrůznější kurzy, semináře a workshopy vás připraví na výkon práce a zbytek zkušeností pochytíte tak jako tak až v praxi. Možná ze začátku párkrát šlápnete trochu vedle, ale chyby vás nejvíce naučí a v životopise se na ně stejně nikdo neptá.

 

Zkuste rekvalifikační kurz pro rozšíření znalostí nebo změnu oboru

Další skvělou možností, jak změnit profesní oblast, se stává rekvalifikační kurz, který můžete absolvovat za velmi krátkou dobu a opravňuje vás k výkonu dané profese. Po absolvování rekvalifikace totiž obdržíte osvědčení, které si můžete vložit do svého životopisu a získat díky němu zaměstnání nebo na základě osvědčení začít podnikat.

Jestliže se obáváte, že rekvalifikační kurzy jsou určeny pouze pro starší osoby, které přišly o své uplatnění, můžete své obavy klidně hodit za hlavu. Rekvalifikací se běžně účastní lidé jakékoliv věkové skupiny a právě ta vaše (cca 20 až 25 let) často představuje jednu z nejčastějších.

Díky rekvalifikaci si můžete rozšířit také své stávající znalosti a nebo spojit blízké obory a stát se velmi cenným pracovníkem. Oblíbené rekvalifikační kurzy minulých let jako jsou například kadeřnické a kosmetické kurzy, gastronomické pozice apod. bohužel vlivem pandemie ztratily na atraktivitě. Avšak rekvalifikovat se můžete v moderních oborech jako je online marketing, personalistika nebo třeba účetnictví, které naopak hlásí jistou budoucnost a stabilitu i v těchto dobách.

 

Stručně a jasně:

Co jsme se se tedy v dnešním článku dozvěděli? Pokud se nacházíte na vysoké škole, a přesto stále úplně nevíte, kterým profesním směrem se vydat, zkuste následující postup:

  • Nasávejte informace přímo na univerzitě a naučte se alespoň obecné dovednosti, které se vám budou hodit všude.
  • Najděte si brigádu, stáž nebo práci, kde budete moct získávat cenné zkušenosti přímo z praxe.
  • Pokud máte jistotu, že jste se rozhodli špatně, můžete zkusit změnit obor nebo sebevzděláním dosáhnout takové úrovně, že vás přijmou bez problémů i ve vašem vysněném oboru.
  • Nikdy není pozdě na změnu, jako rychlé a efektivní řešení existují nejrůznější rekvalifikační kurzy, které můžete hledat na stránkách Rekvalifikacnikurzy.cz


Další podobné články na webu:

error: Content is protected !!