Kdo chytá v žitě – rozbor knihy a čtenářský deník

Kniha: Kdo chytá v žitě

Autor: Jerome David Salinger

Přidal(a): MM

Více rozborů na Rozbor-dila.cz (Zasláno na Studijni-svet.cz)

 

 

Jerome David Salinger 

*1. leden 1919 v New Yorku

+ 27.ledna 2010 v New Hampshire

 

Vyrůstal na Manhattanu a již na střední škole začal psát krátké povídky. Před službou v druhé světové válce několik povídek také vydal. V roce 1948 vydal v magazínu The New Yorker kritiky uznávanou povídku Den jako stvořený pro banánové rybičky. V roce 1951 vyšel román Kdo chytá v žitě, který se stal ihned velmi úspěšným. Jeho popis dospívání hlavní postavy Holdena Caulfielda měl velký vliv především na dospívající čtenáře. Tento román je stále velmi úspěšný a prodá se ho okolo 250 000 kopií ročně.

Úspěch románu Kdo chytá v žitě vedl k veřejnému zájmu o jeho osobu. Salinger se stal samotářským a již nepublikoval tak často. Po tomto románu následovala sbírka  Devět povídek (1953), román a krátký příběh Franny a Zooey (1961. Jeho posledním vydaným dílem byl román s názvem Hapworth 16, 1924, který se objevil v magazínu The New Yorker 19. června 1965.

Jerome David Salinger používal metodu silně subjektivizované výpovědi o světě, zachycující i duševní procesy dospívající mládeže. Tato metoda se stala častým tématem americké a světové literatury.

Devět povídek – 1953, soubor povídek , které zachycují kritické a překvapující chvíle v životě postav. Rázem byl autor uznán za mistra i krátké prózy a stal se modlou části mládeže.

Franny a Zooey – 1961, soubor, který jako Devět povídek, rozvíjí příběhy sourozenců Glassových, nadaných jedinců, kteří těžko nalézají kontakt s lidmi.

V souladu se svou tvorbou se autor stranil veřejnosti, což mu nakonec dělalo největší reklamu.

 

Kdo chytá v žitě

Hl. postavy

Holden Caulfield- sedmnáctiletý chlapec, který prochází životní krizí. Je psychicky nevyrovnaný, hubený a vysoký a velmi náladový. (str. 12) (str. 118- pesimista a na všech lidech viděl chyby)

Sestra Phoebe-Desetiletá sestřička Holdena, je na svůj věk velice vyspělá a rozumná. (str. 65)

 

Stradlater- Holdenův spolubydlící. Je namyšlený a myslí si, že je nejlepší ze všech. (str. 28)

Robert Ackley- spolužák Holdena, nevšímavý a nikdo ho neměl rád (str. 21)

Sally- kamarádka Holdena z dětství, chvílemi ji nemohl vystát

Hanka- kamarádka Holdena z dětství (Hanku měl radši)

Profesor Antolini- mladý profesor, který se snaží Holdena navézt na správnou cestu, pravděpodobně homosexuál

D.B.- starší bratr Holdena

 

Děj

Úvodem knihy se seznamujeme s hlavní postavou a zároveň vypravěčem Holdenem Caulfieldem, který se rozhodne vyprávět, události, které se odehrály před rokem v pár předvánočních dnech (str.5).
Příběh se tedy začíná rozvíjet v době před vánočními prázdninami, kdy je Holden vyhozen ze školy za neprospěch, protože propadl ze 4z 5 předmětů. Tuto zprávu se bojí oznámit rodičům, protože s bojí, že by je zklamal, Pencey není totiž první škola, kterou Holden podobným způsobem opouští. Chce odjet domů na prázdniny, které začínají ve středu, ale po rvačce se spolubydlícím Strandlerem kvůli dívce a nepochopení od spolužáků opouští školu už v neděli. (str. 41-43). Holden ale nechtěl jet domů, rozhodl se, že pojede do New Yorku, tam pár dní zůstane a domů pojede až ve středu.
Po příjezdu do New Yorku si Holden najme taxi a nechá se odvézt do hotelu, kde se ale brzy začne nudit a rozhodne se jít do baru. Nejraději by se opil, ale protože není plnoletý, tak mu číšník odmítne dát alkohol. Dlouhou chvíli si snaží zkrátit konverzací se třemi třicetiletými ženami, které se mu znechutí po chvilce kvůli jejich chování (str 68 a 71). Nechá se tedy zavézt do dalšího baru k Erniemu, odkud ale zase brzy odchází kvůli neodbytné kamarádce jeho staršího bratra. Ta od Holdena chtěla vyzvídat, ale on neměl náladu a tak se rozhodl odejít. Při cestě do hotelu mu liftboy nabídne prostitutku a Holden přijme. Chce mít jakoukoli společnost, jen aby nebyl sám, jakmile dívka přijde, začne panikařit a navrhne, jestli by si nemohli jen povídat (str 91-93)
Další den ráno Holden opouští hotel. Neví jak strávit čas, tak se rozhodne zavolat své kamarádce Sally a pozve ji do divadla. Po dlouhém a pro Holdena ubíjejícím představení jdou do podniku, kde se jí Holden snaží vysvětlit, co ho trápí. Ta ho ovšem nechápe, pohádají se a rozcházejí se ve zlém.  (126-127)
Holden se rozhodne zavolat svému bývalému spolužákovi, kterého nemá příliš rád, ale aby se nenudil, tak se rozhodne ho pozvat do baru (str. 136- charakter Luce) Tento „kamarád“ po krátké konverzaci oznámí, že nemá čas a opouští Holdena, který se začne propadat do depresí. Prochází se noci po New Yorku, zmrzlý a psychicky na dně. Začíná pomýšlet o sebevraždě, nakonec se rozhodně navštívit jeho sestřičku Phoebe, na kterou tak často vzpomíná. Do bytu jeho rodičů se doslova plíží, aby nezjistili, že je doma. Následně od sestry zjistí, že rodiče jsou v divadle a vrátí se až pozdě v noci. Dlouze si spolu povídají, když dívka zjistí, že bratra vyhodili ze školy, rozčílí se (str. 162-163). Jakmile rodiče přicházejí domu, Holden si vezme od sestry peníze, protože ty své za pár dní utratil a vydává se přespat ke svému bývalému profesorovi Antolininu.

Chlapec po příjezdu je velice unavený a je mu zle, tak si po krátké promluvě s profesorem, kdy se ho snaží navézt na správnou cestu, jde lehnout. Zanedlouho se zděšen probouzí, když zjistí, že ho profesor hladí po hlavě. Urychleně se oblékne a odchází (str. 179-180). Nakonec přespává na nádraží v čekárně. Přes noc ho napadne odjet na západ, kde si postaví domek a bude žít nenáročný život. Později by si vzal nějakou dívku, kterou by miloval a byli by šťastni. Před odjezdem se chce rozloučit s Phoebe, nechá ji ve škole vzkaz, aby přišla k muzeu. Sestřička po příchodu ale odmítá Holdena pustit a díky jejímu naléhání zůstane a jde s ní do zoo na kolotoč. Holden si uvědomí, že je šťastný a je rád, že neodjel (str. 198). Jeho další osud z knihy není zřejmý, až na pobyt v sanatoriu, ze kterého tento příběh vypráví

 

Doba a prostředí

Dílo je zasazeno do 20. století a děj se odehrává převážně v Pencey a New Yorku.

 

Literární druh– epika

Literární žánr– psychologický román, řadí se do americké prózy 50. let 20 století

 

Jazyk

-Psáno v ichformě (vypráví Holden Caulfield)

–        Nespisovný jazyk- deprimovanej, bez psiny

–        Málo dialogů, převážně jsou zde úvahy o životě

–        Vulgární výrazy

 

Kompozice

-retrospektivní- vzpomíná ze sanatoria

– ale například ikdyž vzpomíná na svého zesnulého bratra

 

Jazykové a umělecké prostředky

-hovorový jazyk, vulgarismy slang – unavenej, půl jedenáctý, deprimovanej

-ironie- Věčně říkám: „Těší mě, že jsem se s vámi seznámil,“ někomu, s kým mě ani dost málo netěšilo se seznámit.

-přirovnání- byl jsem svůdnej jako ďábel

-citově zabarvená slova- bratříček, Phoebulka

-nadsázka- žili psolu minimálně tisíc let, to mě umrtvilo

-vnitřní monology- provázejí celou knihou
Jedna se o první a poslední román tohoto autora. Zachycuje problematické dospívání , kdy dochází k rozporu mezi dětskými sny a  světem dospělých. Román je zasazen do prostředí moderní americké společnosti. Dílo je založeno hlavně na svérázném vyprávění hrdiny, jeho pohledu na svět a charakteristickými projevy dospívajícího chlapce.


Další podobné články na webu:

error: Content is protected !!