Přínosná nebo nesmyslná změna ve státních maturitách?

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO 2011) by ministerstvo mělo na jaře 2019 předložit návrh na významnou úpravu státních maturit.

maturity
commons.wikimedia.orgCC-BY-SA-3.0 – Hariadhi
První náznaky na potřebnou změnu podoby maturit přišly po opětovných chybách v didaktických testech v květnu 2018. Z funkce ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) byl tehdy dokonce odvolán ředitel Jiří Zíka. Potřeba změny je slyšet i od odborníků a učitelů především proto, že u zkoušek každý rok neuspěje vysoké procento maturantů. Jeden z nejhlasitějších návrhů je tak omezení počtu oborů, kde je nutné skládat maturitu a vyměnit ji tak za mistrovskou zkoušku.

 

 

Řešení tohoto problému ministerstvem školství je vskutku originální. Vysokou míru neúspěšnosti a chybovosti zadání didaktických testů plánují vyřešit tím, že zruší úplně vše kromě problémových a nejtěžších didaktických testů. Ptáte se jak vyřeší chybovost zadání tvořené CERMATem zrušení například ústní zkoušky, kterou mají pod vedením školy? nebo jak usnadní studentům maturitu fakt, že odstraníte to lehké a necháte tam právě to, s čím mají problém? Ptali jsme se také a to rovnou Vladimíra Vořechovského z Hnutí ANO 2011, který má na starosti vztahy s veřejností. A jaká je odpověď? Po 3 týdnech přesně žádná, k našim 2 otázkám se nikdo nijak nevyjádřil.

 

Na podobu návrhu si budeme muset počkat pravděpodobně do dubna, nicméně už teď se můžete zamyslet, zda by státní maturity měli být opravdu bez literatury. Slohové práce se v tomto případě pouze přesunou do školní části. Změna by měla platit nejdříve za 2 roky, v tom pozdějším případě se dotkne až studentů, kteří po schválení nastoupí do prvních ročníků maturitních oborů.


Další podobné články na webu:

error: Content is protected !!