Jak co nejlépe zařídit studijní koutek a jak nakopnout produktivitu

Co všechno by měl správný učicí koutek obsahovat? A jak se učit co nejefektivněji, aniž byste prokrastinovali? Máme pro vás ověřené tipy.

Učení na písemky nebo maturitu ve vás vyvolává neutěšitelnou touhu mýt okna a uklízet jinak netknuté kouty pokoje? Tento článek je přesně pro vás! Podíváme se na to, jak co nejlépe zařídit učicí koutek i na to, jak podpořit studijní morálku.

Vytvořte si funkční studijní koutek

Co vše správný student potřebuje ve svém učicím koutku? Během školy učením nějaký ten čas přeci jen strávíte, proto je dobré zařízení věnovat dostatek péče.

 

Soukromí

V ideálním případě by měl být učicí koutek v oddělené místnosti. To pravděpodobně není úplně dosažitelné, proto ho můžete oddělit například paravánem nebo policový dílem. V tom navíc můžete mít rovnou po ruce knihy a sešity.

 

Osvětlení

Pokud
je to možné, vytvořte si koutek v blízkosti okna, kde je dostatek přirozeného světla. Nejlépe by měl být psací stůl bokem k oknu tak, abyste si nestínili při psaní rukou a neleskl se vám monitor. Případně světlo dožeňte stolní lampičkou se studeným světlem, které podporuje produktivitu.

 

Základní vybavení

Studijní koutek musí být hlavně funkční. Když bude přeplácaný, bude jen odvádět pozornost od učení. Proto do něj zvolte adekvátně velký stůl, pohodlnou židli, organizéry, police na vše, co k učení potřebujete, a samozřejmě lampičku. Nic víc není potřeba. Doporučujeme použít i organizéry na kabely, do kterých všechnu kabeláž schováte a budete tak mít mnohem estetičtější studovnu.

 

Jak na zdravé sezení

Běžná výška psacího stolu je 72 cm. Ne každému to vyhovuje, proto není problém zvolit stůl s polohovatelnou deskou. Minimální rozměry desky by neměly být menší než 70×150 cm. Co se týká židle, je nejlepší volit ergonomický model s opěrkou hlavy a područkami, které si snadno upravíte podle své konstituce. Pokud často dáváte nohu přes nohu, zkuste balanční židli, která vám tento zlozvyk neumožní.

 

Tipy pro zlepšení studijní produktivity

Učte se aktivně. Bezduché biflování je k ničemu. Látku si zapamatujete do písemky, a pak se vypaří, ani nevíte jak. Zahazujete čas, a ještě děláte něco, co vás nebaví. Když se naučíte používat myšlenkové mapy, mnemotechnické pomůcky a látku se budete snažit opravdu pochopit, bude to nejen efektivnější, ale také zábavnější.

Neučte se na úkor spánku. Dohánění látky na poslední chvíli, a s tím spojené učení až do rána, bývá kontraproduktivní. Unavená mysl je roztěkaná, nesoustředěná a hůře si pamatuje. Odpočinek je prostě při učení velmi důležitý.

Nepodceňte pitný režim. Při dehydrataci je tělo unavenější a ani mysl nefunguje na 100 %. Pokud se cítíte unavení, možná jste jen málo pili. Kromě vody zkuste třeba zelený čaj, který nabuzuje, nebo maté, které tělu i mysli dodá ještě větší vzpruhu.

Minimalizujte okolní podněty. Kontrolování telefonu je tak neodolatelné, když se máte soustředit. Dejte si proto telefon z dosahu a ideálně si vypněte notifikace na dobu, po kterou se potřebujete učit.

Dělejte si přestávky. Určitě není dobré učit se hodiny v kuse. Rozdělte si učení látky do několika tematických oddílů a po každém z nich si dejte pár minut pohov. Protáhněte se, dejte si něco dobrého, nebo se odměňte chvilkou na telefonu.

Mějte uklizeno. Chaos na stole zbytečně odpoutává pozornost. Proto zkuste mít ve věcech systém a udržovat pořádek.

Šetřete oči. Dlouhé koukání do monitoru, zejména večer, není zdravé. Modré světlo brání tvorbě melatoninu a spánek bývá nekvalitní. Tomu zabrání brýle proti modrému světlu, které se dnes dají pořídit za pár korun.


Další podobné články na webu:

error: Content is protected !!