Jak se připravit na maturitu a přijímačky?

Jak se připravit na maturitu a přijímačky?

Ověřené učebnice a kurzy vás zachrání před panikou těsně před maturitou a přijímačkami.

U_libeňského_zámku,_gymnázium
commons.wikimedia.orgpublic domain – qperello, Alberto G

 

Maturita

Do 1. prosince (datum podání přihlášky k jarnímu běhu státní maturity) se rozmyslete, jestli vybrat raději matematiku, nebo druhý jazyk. U obou neuspěje zhruba pětina maturantů – vyplatí se vyzkoušet testy CERMAT z minulých let a dobře rozhodnutí zvážit. Profilové maturity začínají v dubnu, státní maturity propuknou v květnu.

 

Které učebnice zvolit? Maturanti v předchozích ročnících nedali dopustit na Anglický jazyk 1 a 2 z edice Odmaturuj! a profesionálně zpracovaná maturitní témata z angličtiny a němčiny.

Mezi knižními novinkami jsou nejoblíbenější Maturita 2016-2017 z matematiky, Maturita z českého jazyka, a Angličtina ke státní maturitě a přijímačkám na VŠ.

 

Přijímací zkoušky

Hlavní nápor přijímacích zkoušek vás čeká v květnu a červnu. Už na podzim byste ale měli mít jasno, který obor zvolíte – například umělecké obory uzavírají příjem přihlášek v listopadu, většina žádaných oborů (medicína, psychologie, právo) pak na konci února. Dny otevřených dveří vysokých škol se konají také hlavně na podzim a v zimě.

U přijímaček na práva, psychologii a lékařské fakulty neuspěje každý rok i přes tři čtvrtiny zájemců. Můžete ale zvýšit svůj náskok před ostatními, a to v přípravném kurzu. Nulté ročníky (přípravné kurzy, které trvají od podzimu až do května) zahajují už v říjnu v Praze, Brně a Ostravě. Připravíte se na přijímačky právnických nebo lékařských fakult, ekonomie, psychologie, Policejní akademie ČR i pedagogických a humanitních oborů.

Pokud se chystáte na Masarykovu univerzitu (přijímačky ve formě TSP s výjimkou LF nebo FSS) nebo na některou z fakult, která přihlíží k výsledkům testů OSP NSZ SCIO, doporučíme vám kurzy pro přípravu na testy studijních předpokladů a učebnice k přípravě. Testy OSP se konají v 6 termínech od prosince do května, TSP na začátku května.

Které učebnice budete potřebovat? Vyberte si podle fakulty, na kterou se budete hlásit. Lékařské fakulty vydávají i speciální skripta pro uchazeče – 1. LF UK, 2. LF UK nebo LF MU, podobné je to i u Policejní akademie ČR, kde seženete skripta s řešením otázek k přijímacím zkouškám.

Doporučujeme také ověřené jazykové učebnice, slovníky a CD, a nezapomeňte omrknout i další materiály, ať ušetříte za poštovné 🙂


Další podobné články na webu:

error: Content is protected !!