Výukové otázky na téma Péče o nemocného s diabetem mellitem nám zaslala Lucie. Více otázek z ošetřovatelství najdete [zde].
Jak vzniká onemocnění diabetes melitus?
- Vzniká jako následek nedostatku inzulínu nebo necitlivosti periferních tkání na inzulín. (porucha tkáně)
V čem spočívá onemocnění dm?
- DM spočívá v poruše metabolismu cukru, bílkovin a tuku. Je to porucha buněčného metabolismu – využití cukrů v buňce.
Jedná se o časté onemocnění?
- Ano, v populaci je stále na vzestupu a vyskytuje se v každém věku, ale u dospělých nejčastěji.
Rozdělení DM
- DM 1.typu – je závislý na inzulínu, vyskytuje se i u mladších lidí
- DM 2.typu – je závislý na dietě popřípadě tabletkách (PAD) vyskytuje se i u starších lidí.
- Gestační DM vyskytuje se u těhotných
- Sekundární DM vzniká po onemocnění nebo jako následek zvýšeného užívání hemeroidů.
Příčiny a rizikové faktory vzniku DM, uveďte příčinu nebo rizikové faktory DM?
- 1-Genetická dispozice
- 2- Přidružená onemocnění
- 3- nadváha
- 4- nedostatek pohybu
- 5- věk
- 6- kouření
- 7- zvýšená konzumace alkoholu
Uveď 8 příznaků dm?
- 1 – pomalé hojení ran
- 2 – polydipsie (nadměrná žízeň)
- 3 – bolesti nohou
- 4- spavost
- 5 – polyurie (nadměrné močení)
- 6 – dehydratace
- 7 – svědění genitálií
- 8 – zamlžené vidění
Stručně popište akutní, časné komplikace dm?
- 1- hyperglykémie (zvýšená hladina cukru v krvi
- 2 – hypoglykémie (snížená hladina cukru v krvi)
Uveď 4 chronické (pozdní) komplikace DM?
- 1 – diabetická noha
- 2 – postižení cév sítnice (retinopatie)
- 3 – slon k infekcím, zejména močových cest a kožních.
- 4 – postižení nervů (neuropatie)
Jak vzniká hypoglykémie?
- Hypoglykémie a hypoglykemické kóma vzniká při poklesu hladiny cukru pod dolní hranici normy. V krvi je pak příliš vysoká hladina inzulínu.
Uveď 3 příčiny hypoglykémie?
- 1- nedostatek jídla
- 2- předávkování inzulínem
- 3- nedodržování stravovacího režimu
Uveď 4. příznaky hypoglykémie?
- 1 – pocení
- 2- třes
- 3 – dvojité vidění
- 4 – křeče až kóma
Popište stručně první pomoc u pacienta s hypoglykémí?
- Při vědomí – Podáme cukr např., sladký čaj, zajistíme základní životní funkce, popřípadě zavoláme RZS.
- Při poruše vědomí – nemocnému nesmíme podat nic perorálně, dostává glukozu intravenozně, aplikuje se injekce Glucgenu (diabetici mají vždy při sobě). Pomoc musí být rychlá, hrozí smrt pacienta.
Uveď laboratorní testy, které patří k diagnostice a sledování DM?
- 1- hladina glykémie
- 2 – hladina glykosurie
- 3 – glykemická křivka
- 4 – orální glukozový toleranční test – OGTT
Kteří lékaři pravidelně sledují diabetika?
- 1 – diabetolog (nastavení léčby, kontrola celkového stavu, dodržování diety)
- 2 – pediatr
- 3 – oční lékař – 1x ročně
- 4 – nefrolog (ledviny)
Popište zvláštnosti při zajišťování hygienické péče u diabetika.
- Zvýšená péče o kůži: Diabetes postihuje celkově kvalitu kůže nemocného. Je zde zvýšené nebezpečí kvasinkových infekcí, infekcí nehtů, hnisání ran, poranění, poruch struktury kůže apod. Proto je vždy nutné zajistit suché a čisté lůžko a věnovat se prevenci dekubitů.
- Zvýšená péče u nohy: Prevence vzniku syndromu diabetické nohy, nekrózy a následné amputace. Každodenně je potřeba při hygieně prohlédnut plosky nohou, po umytí je pořádně vysušit zejména v meziprstních prostorech. Používáme hydratační krém, ale nepoužíváme mezi prsty. Nehty by se neměly stříhat, nebo pouze rovně. Diabetici by nikdy neměli chodit bosky, i malé poranění představuje riziko infekce a komplikací. Obuv by měla být kvalitní, nejlépe pro diabetiky. Ponožky by se měly používat do každých bot, neměly by být těsné, ať nebrání prokrvení nohy a ani volné aby nesjížděly a nezpůsobovaly otlaky.
Jak lze zlepšit prokrvení nohou?
- K lepšímu prokrvení nohu jsou vhodné různé jednoduché cviky u chodících nemocných také vhodná chůze po schodech po špičkách.
Stručně popis výživu nemocného s DM – dietu, pitný režim, zásady stravování?
- Dieta: Nemocný s dm užívá dietu č. 9 hypokalorickou, ta spočívá v omezeném přísunu sacharidů, vyloučení koncentrovaných sacharidů (cukr, marmelády, čokoláda, bonbony). Lze sladit umělými sladidly. Je třeba preferovat potraviny s obsahem bílkovin – libové maso, mléčné výrobky, omezit živočišné tuky – sádlo, slanina, aby se předešlo cévním komplikacím. Vhodná přítomnost vlákniny ve stravě protože váže cholesterol a vstřebávání tuků.
- Pitný režim: Zajistit dostatečný příjem tekutin – pít pouze neslazené – Doporučuje se 1,5 až 2,5 l den. Omezit alkohol.
- Zásady stravování: Nemocný má mít sestaven kaloricky i výživově vyvážený jídelníček. Diabetici s normální hmotnosti by se měli při sestavování jídelníčku řídit obsahem sacharidů, diabetici s nadváhou také kaloriemi. Jídelní lístek má zahrnovat všechny hlavní živiny ve správném poměru. Jist 5×6 denně s pravidelnými přestávkami mezi jídly.
Uveď, v jakých oblastech můžete diabetika edukovat (zdravotně výchovná práce). Samostatná kontrola aktuálního zdravotního stavu, prevence komplikací.
- Nemocnému je potřeba vysvětlit nebezpečí hypoglykémie, hyperglykémie a naučit je samostatné kontroly glykémie, glykosurie a krevního tlaku. Rovněž by měl být poučen o prevenci vzniku diabetické nohy (hygiena nohou, vhodná obuv, bavlněné ponožky, nechodit na boso, řádně ošetřit každé poranění (puchýře, otlaky a podobně).
- Samostatnost při léčbě.
- Nácvik aplikace injekčního inzulínu, poučení o léčbě perorálními antidiabetiky.
Význam a hlavní zásady léčby.
- Pravidelnost, vyváženost, pestrost, pitný režim, kontrola příjmů sacharidů, kalorií, prevence obezity atd.
Psychologické a sociální otázky diabetu
- Psychické problémy a jejich vliv na kompenzaci diabetu, techniky prevence a léčby stresu. Sociální problémy diabetiků – dodržování léčebného režimu při zaměstnání, bezpečnost řízení motorových vozidel. Těhotenství a diabetes, získávání informací o novinkách a diagnostice a léčbě.
Ke studiu doporučujeme materiál na našem dalším webu, například:
Další podobné články na webu: